);
Een meikindje werd geboren op 17 mei1932 in de familie Bellinckx-Helsen op de Pas in Geel. René was de oudste broer en Mia de jongste zus, daartussen groeide Jozef Bellinckx op. Hij werd gekerstend in de Sint-Amanduskerk op 19 mei 1932. Vader was kleermaker en moeder verzorgde het huishouden. Voor de kleuterschool kon hij terecht bij de zusters Annonciaten en daarna naar de lagere school het “Klein College” voor 3 studiejaren. Na een periode van ziekte vervolgde de jonge Jos gezwind zijn lagere school aan het Sint-Aloysiuscollege te Geel. Zoals gebruikelijk ontving hij het H. Vormsel in zijn parochiekerk van Sint-Amandus op 5 juli 1943, midden Wereldoorlog II. Jozef Bellinckx volgde de Grieks-Latijnse humaniora en reeds in de poësis liet de jonge student zijn dichterstalent blijken. Hij werd wel eens ‘onze Kempense Guido Gezelle’ genoemd.
Tijdens zijn schoolvakanties was hij actief bij ‘Berkven’ dat deel uitmaakte van het AVKS (Algemene Vlaamse Katholieke Studenten).
Op 16 augustus 1952 trad Jozef Bellinckx in bij de norbertijnen van Tongerlo. Hij ontving op 15 september 1952 het witte ordeshabijt van Prelaat Emiel Stalmans (+ 1953) en kreeg de kloosternaam Clemens. In de handen van Prelaat Joost Boel (+ 2006) deed frater Clemens professie en gaf hij zich in zelfgave aan de Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Tongerlo op 15 september 1954. Tijdens zijn priesterstudies ontving hij de heilige wijdingen na de plechtige professie op 10 februari 1958, in sneltempo. Mgr. C. A. Vanuytven wijdde hem subdiaken op 16 februari en diaken op 1 maart in de kapel van het noviciaat. Mgr. Van Waeyenbergh legde confrater Bellinckx de handen op voor de priesterwijding op 3 augustus 1958.
Mede onder impuls van de jonge norbertijn Klem werden de Kempense Rodenbachbonden (o.a.: in Retie, Dessel, Tessenderlo, Duffel, Arendonk) in één versterkt verband samen gebracht. Ook is cfr. Klem gefascineerd door het werk van Werenfried van Straaten en is hij al spoedig actief betrokken in de predikaties voor Oosterpriesterhulp. Meteen was de interesse gewekt voor de nog jonge Bouworde waarvan hij in 1966 aalmoezenier werd. In 1971 werkte hij mee aan de organisatie van de Telebouworde die de verschillende kernen van bouwordegroepen wilde verbinden en versterken.
In zijn abdij van Tongerlo werd confrater Klem directeur van het retraitehuis van 1962 tot 1972.
Van 1976 tot 1983 werd hij leraar Godsdienst in de handelschool van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van de Voorzienigheid (van Franse afkomst) in Hoeselt.
Van 1983 bediende confrater Bellinckx als kapelaan de kapelanie van het Onbevlekt Hart van Maria te Stotert (Olmen-Balen) in opvolging van oud-missionaris Celestinus Weckx (+1991) die naar de abdij terugkeerde. Kapelaan Bellinckx zorgde met zijn bouwgezellen voor een parochiezaal voor de Stotertenaren.
Confrater Bellinckx resideerde tijdelijk in de pastorie van Zoerle-Parwijs en werd door Mgr. P. Van den Berghe deken benoemd voor het dekenaat Westerlo op 8 december 1991 in opvolging van E. H. Jozef Lievens, pastoor-deken van Westerlo. Op 22 november 1992 verhuisde hij naar Oevel en werd aldaar pastoor in opvolging van confrater Jan Van de Veire (+ 2007) die naar de abdij terug kwam. Van 1995 tot 2000 nam pastoor Klem tijdelijk ook de pastorale zorg op zich voor de parochie van Bergom.
Onze medebroeder Klem was tussen zijn werkzaamheden door, tot 2004, ook 6 jaar hoofdredacteur van het abdijtijdschrift ‘Toren’.
Bijna wekelijks publiceerde pastoor-dichter Bellinckx een gedicht in het parochieblad van Oevel en inspireerde hij zijn lezers met poëzie en met zijn gedreven voorbeeld als pastoor-herder voor velen.
Bij zijn emeritaat als pastoor in Oevel vanaf Nieuwjaar 2005, werd het in een feestbundel rijmend zo geformuleerd:
“Pastoor KLEM BELLINCKX gaat vanaf 1 januari 2005 met pensioen
om rustig elders nog heel wat fijns en goeds te doen”.
Hij koos voor het verre ‘Brugge, Die Scone’, als nieuw verblijf in het Brugse Ommeland, in Sint-Kruis. Kan de naam van de woonplaats voor een priester en dienaar Gods betekenisvoller zijn?
Hij ontsliep in de vrede des Heren in de morgen van dinsdag 24 maart 2025 in zijn 93ste levensjaar. Nu zijn levenstocht tussen as en opstanding is volbracht, moge hij opgenomen worden in het nooit te doven Licht van Christus’ Verrijzenis.
Moge de Heer onze medebroeder Klem, clement tegemoet treden…wie straf vreest ontvangt een kus, wie beducht is voor verwijten…wordt genodigd aan een feestmaal (S. Ambrosius). Aan ieder die in Christus gelooft is een weergaloze toekomst aangezegd. De Heer zij geprezen.
Confrater Klem Jozef Bellinckx werd begraven op het abdijkerkhof op maandag 31 maart 2025. De requiemliturgie vierden wij vandaag, op donderdag 3 april 2025.
Zijn dichterstalent en zijn geloof klinkt bij elk Sint-Siardusfeest in Tongerlo blijde door in een vroom lied:
‘Door eeuwen en tijden
blijft gij hier nabij.
Veel goeds maakt ons blijde
in Tongels abdij.
Leer ons dankbaar leven,
in heel ons bestaan
om anderen geven
lijkt gij hebt gedaan.’ S. Siardus, b.v.o.