);

Da Vinci-Museum

Tentoonstelling: De heiligen ons voorgegaan

900 jaar norbertijnenorde …. dat vertegenwoordigt niet alleen 9 eeuwen boeiende geschiedenis maar ook een menigte van norbertijnen en norbertinessen die een Godgewijd leven hebben willen leiden. Sommigen onder hen deden dat op een uitmuntende wijze en hebben zich op een of andere manier daarin onderscheiden. Het zijn de heiligen die ons voorgegaan zijn in het norbertijnse kloosterleven. Er waren abten bij en priorinnen, bisschoppen en eenvoudige kloosterlingen, zielzorgers en ziekenzorgers, en zelfs ook martelaren. De orde heeft hun gedachtenis geëerd en blijvend bewaard, in de liturgie zowel als in de kunst. In deze tentoonstelling kan je met hen kennismaken. Wie ze waren en wat ze deden werd kunstig uitgebeeld met hamer en beitel in houtsnijwerk, of met naald en draad op een koorkap of kazuifel. Je kan deze hen komen ontdekken op een kelk, een schilderij, gravures en prenten, een beeld … De tentoongestelde kunstige en liturgische objecten zijn alle afkomstig uit het eigen patrimonium van de abdij van Tongerlo en zijn te bezichtigen tijdens de openingsuren van het da Vincimuseum.

schilderij_laatste_avondmaal

Sedert 1545 is de Abdij van Tongerlo abdij in het bezit van een kostbaar doek: de meest getrouwe en mooiste replica van het Laatste Avondmaal, dat Leonardo da Vinci schilderde in de eetzaal van het klooster Santa Maria delle Grazie te Milaan. Omdat het originele fresco in de loop der tijden zó geleden heeft, dat er van de oorspronkelijke schoonheid niet veel meer overblijft, is ons 'Laatste Avondmaal' des te waardevoller geworden Wil U van de schoonheid van Leonardo's Laatste Avondmaal ten volle genieten, dan is een bezoek aan ons museum een aanrader. Vooral nu wij beschikken over een klank- en luisterspel als uitleg bij dit unieke meesterwerk.

Het museum is open van 14 u. tot 17 u:

  • dagelijks van 1 mei tot 30 september
  • dagelijks in de paasvakantie (behalve op Goede Vrijdag en Pasen)
  • elke zondag van maart, april en oktober

Vanaf 1 november zal het museum gesloten zijn wegens de restauratie en de relocatie van het Laatste Avondmaal. Bezoeken zijn dan niet langer mogelijk. Na restauratie zal het doek te bezichtigen zijn in de abdijkerk.

Toegangsprijzen:

  • € 3 per persoon
  • € 2,- voor studenten, 60-plussers, houders van een Open Monumentenkaart en groepen van minstens 15 personen

da Vinci-museum
Norbertijnenabdij Tongerlo
Abdijstraat 40B - 2260 Tongerlo (Antw.)

Conservator: fr. Ivo Cleiren
E-mail: Klik hier
Telefoon: +32-(0)14-53 99 17
Fax: +32-(0)14-53 99 08
Rekeningnr. 417-6014331-13

The Search for the Last Supper from Pantheon Studios, Inc. on Vimeo.