);

Da Vinci-Museum

schilderij_laatste_avondmaal

Sedert 1545 is de Abdij van Tongerlo abdij in het bezit van een kostbaar doek: de meest getrouwe en mooiste replica van het Laatste Avondmaal, dat Leonardo da Vinci schilderde in de eetzaal van het klooster Santa Maria delle Grazie te Milaan. Omdat het originele fresco in de loop der tijden zó geleden heeft, dat er van de oorspronkelijke schoonheid niet veel meer overblijft, is ons 'Laatste Avondmaal' des te waardevoller geworden Wil U van de schoonheid van Leonardo's Laatste Avondmaal ten volle genieten, dan is een bezoek aan ons museum een aanrader. Vooral nu wij beschikken over een klank- en luisterspel als uitleg bij dit unieke meesterwerk.

Tijdelijke tentoonstelling:
Het Laatste Avondmaal door Laurent Reypens

Anno 2020 schildert Laurent Reypens hetzelfde thema, maar dan vanuit zijn persoonlijke visie. Deze compositie, gebaseerd op het werk van Da Vinci is een symbolisch werk met de typische, karakteristieke en gekende bolkommen. Het werk van Laurent Reypens is niet alleen een eigen interpretatie van het fresco van de Italiaanse grootmeester, het roept vooral enkele prangende vragen op.

Na het avondmaal zijn de apostelen reeds vertrokken. De stilte heerst nu over de verlaten tafel. Het vaatwerk blijft achter als getuige van wat er zich voordien onder die 13 mannen heeft afgespeeld. We kennen het verdere verhaal. Maar, bij het zien van deze tafel, denken wij ook aan eenvoudige dagelijkse beslommeringen. Wie gaat nu de vaatwas doen? Er zijn nog vele, andere vragen die het werk stelt, zonder dat er een antwoord voorhanden is.

Het museum is open van 14 u. tot 17 u:

  • dagelijks van 1 mei tot 30 september
  • dagelijks in de paasvakantie (behalve op Goede Vrijdag en Pasen)
  • elke zondag van maart, april en oktober

Toegangsprijzen:

  • € 3 per persoon
  • € 2,- voor studenten, 60-plussers, houders van een Open Monumentenkaart en groepen van minstens 15 personen

da Vinci-museum
Norbertijnenabdij Tongerlo
Abdijstraat 40B - 2260 Tongerlo (Antw.)

Conservator: fr. Ivo Cleiren
E-mail: Klik hier
Telefoon: +32-(0)14-53 99 17
Fax: +32-(0)14-53 99 08
Rekeningnr. 417-6014331-13

The Search for the Last Supper from Pantheon Studios, Inc. on Vimeo.