);

Gezelle ten voeten uit

Kalligrafie in de Abdij van Tongerlo – zomer 2019

In 2019 herdenken we de 120ste verjaardag van het overlijden van de Vlaamse priester-dichter Guido Gezelle. Bij die gelegenheid toont de Abdij van Tongerlo (Tiendschuur) in de zomer een uitzonderlijk kalligrafisch kunstwerk, gemaakt door Gin Van Nerom.

Het project ‘Gezelle ten voeten uit’ is een werk van 25m² vloer geworden bestaande uit enkele honderden tegels. De fragmenten die op de tegels zijn gekalligrafeerd werden ingezonden door o.a.poëzieliefhebbers, kalligrafen kortom iedereen die graag meewerkte. 2 ½ jaar werd aan dit werk besteed.

Bij de tentoonstelling hoort ook een auditief gedeelte uitgevoerd door Jef Rozenski. Via een oude,bakelieten telefoon kan je de nummer van de tegel draaien en zo de tekst beluisteren. Honderden vrijwilligers hebben de tekstfragmenten ingesproken. De jongste was 3 ½ jaar, de oudste 98.

 

 

Festival van Vlaanderen – Musica Divina

  

PROGRAMMA 2019

Op 2 mei 1519 stierf op 67-jarige leeftijd Leonardo da Vinci, renaissanceman bij uitstek. Ondanks alle mythen en de wereldsterstatus van da Vinci is het nog steeds nauwelijks geweten bij het brede grote publiek dat hij een volleerd musicus was. Hij bespeelde niet e

nkel meesterlijk de lira da braccio, maar stond tevens bekend als uitmuntend zanger en improvisator. Musica, la Figurazione delle cose Invisibili. Voor da Vinci was muziek de representatie van onzichtbare dingen. Geen wonder dat deze mens gedreven door fascinatie en nieuwsgierigheid ook de wereld van onzichtbare dingen wou verkennen.

Het Festival van Vlaanderen eert dit jaar de erfenis van Da Vinci. Musica Divina is weer vervuld van hemelse muziek.

21.09.2019          15.00-16.00 u en 16.00-17.00 u

Bezoek aan het da Vincimuseum en concert met de Viola Organista

In het Da Vinci Museum kan u de oudste replica van Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci bewonderen. Het schilderij was vanzelfsprekend het uitgangspunt van deze editie van Musica Divina. Pater Ivo, curator van het Da Vinci museum, geeft tekst en uitleg bij dit bijzondere werk.

Eén uniek instrument mag ook niet ontbreken in een festival omtrent de klank van Da Vinci. De meester zelf vond verschillende instrumenten uit waarvan er eentje herbouwd werd, de viola organista. Het is de combinatie van een toets- en een strijkinstrument dat in theorie een volledige batterij viola da gamba’s kan vervangen. Het instrument werd opnieuw geconstrueerd door Slawomir Zubrycki en hij brengt het exclusief tot klinken tijdens Musica Divina. Hij speelt onder andere de compositie die te zien is op het schilderij `Portret van een musicus´ dat aan Da Vinci toegeschreven wordt.

 

21.09.2019          17.30-18.00 u

Vespers abdijgemeenschap

Als de dag ten einde loopt, breekt in de abdijen de tijd aan van dankzegging voor alles wat God die dag gegeven heeft. Dit avondgebed is in de eerste plaats een gebed van het hele kerkvolk en daarom worden vaak de mooiste en de meest toegankelijke psalmen uitgekozen. Deel dit moment van bezinning met de gemeenschap van de abdij.

 

21.09.2019          17.30-19.00 u

Abdijmaaltijd in Torenhof

Net tegenover de abdij van Tongerlo ligt het restaurant Torenhof. Kom samen gezellig genieten van een abdijboterham met een salade, een drank naar keuze en een koffie of thee.

 

21.09.2019          19.30-21.00 u

Concert “Ave Maris Stella * Ave Josquin & Co” in de abdijkerk

Programma: Muziek van Josquin Des Prez, Alexander Agricola, Orlandus Lassus e.a. door Currende o.l.v. Erik Van Nevel

Het deels aan Da Vinci toegeschreven befaamde portret van een musicus zou best wel eens de afbeelding kunnen zijn van tijdsgenoot en collega-genie Josquin Des Prez. Werk van deze Vlaamse polyfonist mag dan ook niet ontbreken in een festival gewijdt aan de klank van Da Vinci. Niemand minder dan Erik Van Nevel en de musici van Currende nemen de krachtige Missa Ave Maris Stella van Des Prez als uitgangspunt om de prachtige kerk van de abdij van Tongerlo te doen stralen.