);

12. Paus Callixtus II

In 1119 overleed de beschermheer van Norbertus, Paus Gelasius II, in de befaamde Abdij van Cluny. De nieuwe Paus Calixtus II riep een Concilie bijeen in Reims en dus trok Norbertus daar onmiddellijk naar toe, in de hoop daar een nieuwe beschermheer te kunnen vinden.

Zijn eerste pogingen om een audiëntie te krijgen liepen op niets uit en hij trok teleurgesteld weg. Hij was echter nog niet ver gekomen toen een stoet met ruiters halt hield om te vragen wie ze waren.

Eén van de ruiters was Bisschop Bartholomëus van Laon, een neef van de Paus, en deze was nogal onder de indruk van Norbertus en zijn ijver voor Christus en Zijn Kerk. Hij arrangeerde dus meteen een audiëntie voor Norbertus. Deze vernieuwde de bescherming van Norbertus en zijn vrijheid om te preken.

Tevens stelde Paus Calixtus II een tweede ontmoeting voor in het paleis van zijn neef in Laon. Zodoende verbleef Norbertus een tijdje in Laon. Toen de Paus eindelijk aankwam, was Bisschop Bartholomëus hem zo gaan waarderen, dat hij absoluut niet wilde dat Norbertus weer verder zou trekken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA