);

16 April 2019: Presentatie nieuw boek over het Laatste Avondmaal

Bij Sterck & De Vreese verschijnt op 17 april Het Laatste Avondmaal naar Leonardo da Vinci van Piet Boncquet & Greet Verschatse. Het prachtige boek naar aanleiding van het da Vinci-jaar, handelt over een van de oudste en best bewaarde kopieën van Het Laatste Avondmaal. Terwijl het origineel in Milaan kleur en glans verliest, schittert een kopie van het iconische kunstwerk nog steeds in de abdij van Tongerlo.
Wie was de kunstenaar die deze kopie heeft gemaakt? Zijn er nog andere kopieën en waarin verschillen ze van elkaar? Waarom is de versie van Tongerlo kunsthistorisch zo belangrijk?
Dat Het Laatste Avondmaal van Tongerlo nog steeds te bewonderen valt, mag een half mirakel heten. Vooral na de Franse Revolutie is de lijst met calamiteiten lang: talrijke verhuizingen, pogingen tot verkoop, een zware brand, primitieve restauraties, transporten in een open vrachtwagen door weer en wind en schade door diefstal.
Wat beeldt dit magistrale werk precies uit en welke details zitten erin verborgen?
Piet Boncquet en Greet Verschatse studeerden allebei geschiedenis. Piet is journalist, Greet wetenschappelijk medewerker bij de Stedelijke Musea Kortrijk. Beiden hebben zich – met behulp van de norbertijnen van Tongerlo – verdiept in de archieven van en documentatie over dit werk.

PRIJS: € 29,99 | ISBN: 978 90 5615 518 6
UITVOERING: Paperback met flappen | PAGINA’S: 160
Met vele illustraties en talrijke details uit het kunstwerk

 

Eucharistische Aanbidding

Op zondag 17 maart, van 14.30 u tot 15.30 u in de abdijkerk: met lezing uit de H. Schrift, gezangen, voorbede en plechtige zegen.

Liturgische diensten van Palmzondag tot Pasen

14 april: Palm- en Passiezondag

10.30 u: zegening van de palmen (in de Tiendschuur) – processie – abbatiale eucharistie

18 april: Witte Donderdag

17.30 u: viering van het Laatste Avondmaal met voetwassing – Eucharistische Aanbidding (tot 21.00 u)

19 april: Goede Vrijdag

14.45 u: herdenking van het lijden en de dood van de Heer

20 april: Paaswake

21.00 u: abbatiale eucharistie

21 april: Pasen

10.30 u: abbatiale eucharistie

22 april: Tweede Paasdag –

10.30 u: eucharistie

22 – 28 april: paasweek

17.30 u: plechtige paasvespers overeenkomstig de praemonstratenzerritus

Gezelle ten voeten uit

Kalligrafie in de Abdij van Tongerlo – zomer 2019

In 2019 herdenken we de 120ste verjaardag van het overlijden van de Vlaamse priester-dichter Guido Gezelle. Bij die gelegenheid toont de Abdij van Tongerlo (Tiendschuur) in de zomer een uitzonderlijk kalligrafisch kunstwerk, gemaakt door Gin Van Nerom.

Het project ‘Gezelle ten voeten uit’ is een werk van 25m² vloer geworden bestaande uit enkele honderden tegels. De fragmenten die op de tegels zijn gekalligrafeerd werden ingezonden door o.a.poëzieliefhebbers, kalligrafen kortom iedereen die graag meewerkte. 2 ½ jaar werd aan dit werk besteed.

Bij de tentoonstelling hoort ook een auditief gedeelte uitgevoerd door Jef Rozenski. Via een oude,bakelieten telefoon kan je de nummer van de tegel draaien en zo de tekst beluisteren. Honderden vrijwilligers hebben de tekstfragmenten ingesproken. De jongste was 3 ½ jaar, de oudste 98.