);

Openlucht film “het leven eener groote abdij”

In het kader van het jubileumjaar “900 jaar norbertijnen in de Merode” wordt opnieuw de gelegenheid gegeven tot het bekijken van de film “Het leven eener groote abdij”. En dit in open lucht!!

Het Leven eener groote Abdij is een Belgische zwart/wit stomme film uit 1930 geregisseerd door Carlo Queeckers.

In 2018 maakte Cinematek een gedigitaliseerde versie van de film. De film toont de geschiedenis van de abdij van Tongerlo vanaf haar stichting tot de grote brand van 1929 die de abdij grotendeels vernielde. De opbrengsten van de filmvertoningen waren bedoeld voor de herstellingswerken van de abdij na de brand.

De voornaamste filmlocatie is de abdij. Op het binnenplein stond een houten platformconstructie waarmee de cameraman vanop een hoogte kon filmen. Zo komen de verschillende gebouwen duidelijk in beeld. Verder werd ook gefilmd in de lindendreef, Tongerlodorp en bij de Beddermolen. Ook het kasteel van Jeanne de Merode was één van de filmlocaties.

De cast bestond volledig uit niet-professionele acteurs. Zo namen de norbertijnen zelf de grotere rollen voor hun rekening en kreeg de lokale bevolking heel wat figurantenrollen.

Een bijzondere blik op een klein stukje van 900 jaar norbertijnen. Helemaal gratis en coronaproof.

Donderdag 12 augustus om 21.30 uur kan jij erbij zijn. Vertoning in openlucht op groot scherm in de prachtige tuin van het Torenhof tegenover de abdij van Tongerlo en met live pianobegeleiding.

Meer info: Bib Westerlo 014 54 94 62