);

Onze-Lieve-Vrouwabdij van Tongerlo

Sinds 1130 een Godgewijde gemeenschap van reguliere kanunniken van Prémontré

Op verzoek van heer Giselbert, een vermogend landheer, kwamen omstreeks 1130 enkele norbertijnen van de Sint-Michielsabdij van Antwerpen zich op zijn landgoed in Tongerlo vestigen.

Deze jonge kloosterstichting ontstond in het kader van de kerkelijke vernieuwingsbeweging rond Norbert van Gennep, die in Prémontré (F) rond 1121 met een gemeenschap van reguliere kanunniken was begonnen.

Om haar werkzaam bestaan te verzekeren werden woeste gronden in cultuur gebracht. Voorspoed en rampspoed wisselden elkaar af. Er kwamen tijden van groei en expansie op ‘alle’ terreinen van de toenmalige samenleving. Opvallende krachtlijnen waren de diensten van pastoraal in veertig kerken en de diensten van gebed met een vaste kern van koorheren. Naast een actieve armenzorg ontplooide zich een uitgebreid mecenaat op vele fronten van kunst, cultuur en wetenschap.

Op 6 december 1796 moest de gemeenschap van Tongerlo noodgedwongen in ballingschap gaan. Ten gevolge van de Franse Revolutie werd de abdij opgeheven en haar bezit verkocht. Deze uittocht dwong Tongerlo klein te leren leven in jaren van beproeving.

Erg gehavend, met slechts zes overlevenden van de honderdzesentwintig, kon Tongerlo in 1837-1840 het gemeenschappelijk leven hernemen in het kasteel van Broechem. Moedig zocht men met oude waarden naar nieuwe wegen.

Op 1 juli 1840 kwam een kleine groep terug naar Tongerlo. Er volgden jaren van snelle groei en vitaliteit. Later deze eeuw ontvouwde zich een intense missionaire activiteit, eerst in Groot-Britannië (1872), vervolgens in Congo (1892) en ook in Chili (1965). In eigen land werd de vitaliteit van de abdijgemeenschap gemarkeerd door Oostpriesterhulp, het Sportapostolaat, het Liturgisch Apostolaat en de aanwezigheid in vele parochies.

Veranderende kerkelijke en maatschappelijke omstandigheden, die zichtbaar en voelbaar werden sinds Vaticanum II, leren ons nieuw te leven met de vreugde van het Evangelie, in trouw aan het vieren van de liturgie en in vele vormen van gastvrijheid, verkondiging, onthaal en beschikbaarheid.

In 't kort:

Op zondag 15 september, van 14.30 u tot 15.30 u in de abdijkerk: met lezing uit de H. Schrift, gezangen, voorbede en plechtige zegen.

  

PROGRAMMA 2019

Op 2 mei 1519 stierf op 67-jarige leeftijd Leonardo da Vinci, renaissanceman bij uitstek. Ondanks alle mythen en de wereldsterstatus van da Vinci is het nog steeds nauwelijks geweten bij het brede grote publiek dat hij een volleerd musicus was. Hij bespeelde niet e

nkel meesterlijk de lira da braccio, maar stond tevens bekend als uitmuntend zanger en improvisator. Musica, la Figurazione delle cose Invisibili. Voor da Vinci was muziek de representatie van onzichtbare dingen. Geen wonder dat deze mens gedreven door fascinatie en nieuwsgierigheid ook de wereld van onzichtbare dingen wou verkennen.

Het Festival van Vlaanderen eert dit jaar de erfenis van Da Vinci. Musica Divina is weer vervuld van hemelse muziek.

21.09.2019          15.00-16.00 u en 16.00-17.00 u

Bezoek aan het da Vincimuseum en concert met de Viola Organista

In het Da Vinci Museum kan u de oudste replica van Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci bewonderen. Het schilderij was vanzelfsprekend het uitgangspunt van deze editie van Musica Divina. Pater Ivo, curator van het Da Vinci museum, geeft tekst en uitleg bij dit bijzondere werk.

Eén uniek instrument mag ook niet ontbreken in een festival omtrent de klank van Da Vinci. De meester zelf vond verschillende instrumenten uit waarvan er eentje herbouwd werd, de viola organista. Het is de combinatie van een toets- en een strijkinstrument dat in theorie een volledige batterij viola da gamba’s kan vervangen. Het instrument werd opnieuw geconstrueerd door Slawomir Zubrycki en hij brengt het exclusief tot klinken tijdens Musica Divina. Hij speelt onder andere de compositie die te zien is op het schilderij `Portret van een musicus´ dat aan Da Vinci toegeschreven wordt.

 

21.09.2019          17.30-18.00 u

Vespers abdijgemeenschap

Als de dag ten einde loopt, breekt in de abdijen de tijd aan van dankzegging voor alles wat God die dag gegeven heeft. Dit avondgebed is in de eerste plaats een gebed van het hele kerkvolk en daarom worden vaak de mooiste en de meest toegankelijke psalmen uitgekozen. Deel dit moment van bezinning met de gemeenschap van de abdij.

 

21.09.2019          17.30-19.00 u

Abdijmaaltijd in Torenhof

Net tegenover de abdij van Tongerlo ligt het restaurant Torenhof. Kom samen gezellig genieten van een abdijboterham met een salade, een drank naar keuze en een koffie of thee.

 

21.09.2019          19.30-21.00 u

Concert “Ave Maris Stella * Ave Josquin & Co” in de abdijkerk

Programma: Muziek van Josquin Des Prez, Alexander Agricola, Orlandus Lassus e.a. door Currende o.l.v. Erik Van Nevel

Het deels aan Da Vinci toegeschreven befaamde portret van een musicus zou best wel eens de afbeelding kunnen zijn van tijdsgenoot en collega-genie Josquin Des Prez. Werk van deze Vlaamse polyfonist mag dan ook niet ontbreken in een festival gewijdt aan de klank van Da Vinci. Niemand minder dan Erik Van Nevel en de musici van Currende nemen de krachtige Missa Ave Maris Stella van Des Prez als uitgangspunt om de prachtige kerk van de abdij van Tongerlo te doen stralen.

Op zaterdag 21 september vindt de première plaats van de kortfilm “Het Laatste Avondmaal: the Living Tableau”. De vertoning sluit aan op het concert van Musica Divina (Festival van Vlaanderen) waarbij de film geprojecteerd zal worden op de voorgevel van de abdijkerk.

De volkomen schoonheid en mystieke kracht van Het Laatste Avondmaal, één van ‘s werelds belangrijkste meesterwerken, komt tot leven in The Living Tableau, een filmische herschepping van het iconische schilderij van Leonardo da Vinci. De visionaire regisseur Armondo Linus Acosta, gedurende zijn hele leven en carrière bekend voor het realiseren van werken van buitengewone schoonheid, geeft de wereld een zeldzame kans om de verfijnde details en subtiele nuances van Da Vinci’s ongeëvenaarde 15e-eeuwse meesterwerk te ervaren. Door het genie van de Renaissancemeester te combineren met de creativiteit van cinematograaf Vittorio Storaro, decorontwerper Dante Ferretti en setdecorateur Francesca Lo Schiavo, die elk drie Academy Awards® op hun naam hebben staan, hebben Acosta en zijn artistieke Dream Team het transcendente licht en de pure essentie van de meest illustere bijeenkomst in de geschiedenis gevat; de laatste maaltijd die Jezus vóór Zijn kruisiging met de apostelen deelde. Acosta presenteert zijn 21e-eeuwse kunstwerk The Living Tableau, een film van negen minuten, in het kader van de viering van de 500e verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci, ter herdenking van zijn tijdloze invloed op zowel kunst als leven. Acosta’s indrukwekkende interpretatie van het Laatste Avondmaal is het hoogtepunt van zijn persoonlijke inzet en levenslange streven naar artistieke integriteit, spiritueel begrip, passie voor schoonheid en decennialange bewondering voor Leonardo da Vinci. De regisseur filmde het levende portret in extreme slow motion, waardoor de kijker tijd krijgt voor rustige contemplatie. Acosta zegt: ‘Ik beschouw dit
als een kunstwerk op film, een tableau; een minitieus nauwkeurig werk waarbij je de gelegenheid hebt om te mediteren op de goddelijke details van Leonardo da Vinci’s buitengewone mystieke meesterwerk. Ik wil dat mensen zich kunnen onderdompelen in die directe levende ervaring met de grootst mogelijke passie en goddelijke inspiratie”. Liefhebbers van kunst en schoonheid, en mensen van gelijk welke achtergrond, geloof of religie kunnen hun eigen persoonlijke en diepgaande band hebben met Leonardo da Vinci en met het goddelijke wanneer ze The Last Supper: The Living Tableau ervaren.

Oproep aan fotografen

In zomerse kleuren pracht of in winterse tooi …. onze abdij is steeds weer opnieuw een geliefkoosde plek voor fotografen. Onze gebouwen, de groene omgeving, de pittoreske hoekjes en gezichten … lenen zich bijzonder tot het maken van artistieke foto’s. We nodigen alle fotografen uit om ons hun artistieke prestaties met ons te delen en ze ons toe te sturen via abdij@tongerlo.org

Hartelijk dank bij voorbaat!

Norbertijns leven in Tongerlo

Beeldig Tongerlo