);

Maandag 7 juni 2021

Organist Laurens Gardeniers

Op maandag 7 juni slaagde Laurens Gardeniers, een van onze organisten, met grote onderscheiding voor zijn eindexamen Master Orgel aan het conservatorium van Maastricht. Dit is een zesjarige opleiding, bestaande uit 4 jaren Bachelor en 2 jaren Master. Omdat Laurens reeds enkele jaren aan het Lemmensinstituut in Leuven orgel had gestudeerd mocht hij in Maastricht direct beginnen aan het derde Bachelor jaar. Gelukkig had hij mede hierdoor veel vrijstellingen voor de theoretische vakken, want naast deze studie werkt Laurens fulltime in Brussel. Orgelspelen en studeren diende dus ná de werkuren te gebeuren.

In de loop der jaren studeerde Laurens bij verschillende docenten, waaronder Jean Wolfs, Paul De Maeyer, Luk Bastiaens, Reitze Smits en in Maastricht bij Marcel Verheggen en Hans Leenders. In 2019 bracht de Maastrichtse orgelklas nog een bezoek aan ons Klais orgel.

Voor zijn eindexamen speelde Laurens in twee kerken in Maastricht. In de OLV basiliek – waar een orgel staat dat geschikt is voor muziek uit de barok (17e/18e eeuw) – en in de Sint-Servaas basiliek waar een instrument staat dat zich meer leent voor 19e eeuwse en hedendaagse muziek. Hij speelde werken van Nicolas de Grigny, Johann Sebastian Bach, César Franck, en Marcel Dupré.

Als vertegenwoordiger van onze abdij woonde abt Jeroen het examen bij.

Laurens is als organist sinds 2011 aan onze abdij verbonden. Naast het orgelspel bij de diverse liturgische diensten staat hij ook in voor het onderhoud van ons Klais-orgel (het verhelpen van kleine defecten, stemmen van de tongwerken, etc). Daarvoor deed hij onder het tijdskrediet-systeem 5 jaar stage bij orgelbouwer Verschueren uit het Nederlandse Ittervoort. Hij werkt met bovengenoemde orgelbouwer ook samen om ons instrument in stand te houden. Hopelijk kan een algehele restauratie van ons orgel plaatshebben in 2022…