);

Onze-Lieve-Vrouwabdij van Tongerlo

Sinds 1130 een Godgewijde gemeenschap van reguliere kanunniken van Prémontré

Op verzoek van heer Giselbert, een vermogend landheer, kwamen omstreeks 1130 enkele norbertijnen van de Sint-Michielsabdij van Antwerpen zich op zijn landgoed in Tongerlo vestigen.

Deze jonge kloosterstichting ontstond in het kader van de kerkelijke vernieuwingsbeweging rond Norbert van Gennep, die in Prémontré (F) rond 1121 met een gemeenschap van reguliere kanunniken was begonnen.

Om haar werkzaam bestaan te verzekeren werden woeste gronden in cultuur gebracht. Voorspoed en rampspoed wisselden elkaar af. Er kwamen tijden van groei en expansie op ‘alle’ terreinen van de toenmalige samenleving. Opvallende krachtlijnen waren de diensten van pastoraal in veertig kerken en de diensten van gebed met een vaste kern van koorheren. Naast een actieve armenzorg ontplooide zich een uitgebreid mecenaat op vele fronten van kunst, cultuur en wetenschap.

Op 6 december 1796 moest de gemeenschap van Tongerlo noodgedwongen in ballingschap gaan. Ten gevolge van de Franse Revolutie werd de abdij opgeheven en haar bezit verkocht. Deze uittocht dwong Tongerlo klein te leren leven in jaren van beproeving.

Erg gehavend, met slechts zes overlevenden van de honderdzesentwintig, kon Tongerlo in 1837-1840 het gemeenschappelijk leven hernemen in het kasteel van Broechem. Moedig zocht men met oude waarden naar nieuwe wegen.

Op 1 juli 1840 kwam een kleine groep terug naar Tongerlo. Er volgden jaren van snelle groei en vitaliteit. Later deze eeuw ontvouwde zich een intense missionaire activiteit, eerst in Groot-Britannië (1872), vervolgens in Congo (1892) en ook in Chili (1965). In eigen land werd de vitaliteit van de abdijgemeenschap gemarkeerd door Oostpriesterhulp, het Sportapostolaat, het Liturgisch Apostolaat en de aanwezigheid in vele parochies.

Veranderende kerkelijke en maatschappelijke omstandigheden, die zichtbaar en voelbaar werden sinds Vaticanum II, leren ons nieuw te leven met de vreugde van het Evangelie, in trouw aan het vieren van de liturgie en in vele vormen van gastvrijheid, verkondiging, onthaal en beschikbaarheid.

In 't kort:

24 maart: Palm- en Passiezondag

10.30 u: zegening van de palmen (in de Tiendschuur) – processie – abbatiale eucharistie

28 maart: Witte Donderdag

17.30 u: viering van het Laatste Avondmaal, gevolgd door Eucharistische Aanbidding (tot 21.00 u)

29 maart: Goede Vrijdag

14.45 u: herdenking van het lijden en de dood van de Heer

30 maart: Paaswake

21.00 u: abbatiale eucharistie

31 maart: Pasen

10.30 u: abbatiale eucharistie

1 april: Tweede Paasdag

10.30 u: eucharistie

De eerstvolgende Eucharistische Aanbidding vindt plaats op zondag 7 april 2024, van 14.30 tot 15.30 u.

Op het gelijkvloers van “de secretariswoning” van de abdij, op het binnenplein, is een ruime bureelruimte te huur. Een unieke locatie in een rustige omgeving en bovendien vlot toegankelijk.

Meer info over de ruimte : klik hier

Proin imperdiet urna tellus.

Maecenas vel odio eu massa porta tincidunt ut vel elit. Praesent pellentesque bibendum lacinia. Phasellus ac est a ante vulputate congue. Fusce fermentum, dui eu porttitor eleifend, purus purus accumsan lacus, hendrerit sodales tellus nisl nec libero. Aliquam tortor justo, consequat at semper vel, mollis et risus. Mauris metus eros, fringilla a aliquam non, auctor eu lectus. Maecenas vel odio eu massa porta tincidunt ut vel elit. Praesent pellentesque bibendum lacinia. Phasellus ac est a ante vulputate congue. Fusce fermentum, dui eu porttitor eleifend, purus purus accumsan lacus, hendrerit sodales tellus nisl nec libero. Aliquam tortor justo, consequat at semper vel, mollis et risus. Mauris metus eros, fringilla a aliquam non, auctor eu lectus. Maecenas vel odio eu massa porta tincidunt ut vel elit. Praesent pellentesque bibendum lacinia. Phasellus ac est a ante vulputate congue.

Beeldig Tongerlo