);

Toeristische routes

De abdij van Tongerlo is ook uiterst geschikt als vertrekpunt voor enkele toeristische wandel-, fiets-, en autoroutes.

Wandelnetwerk
Om en rond de abdij is een uitgebreid netwerk van wandelknooppunten uitgewerkt.

We suggereren bijvoorbeeld de Netewandeling in Westerlo, te beginnen aan het gemeentehuis, via de knooppunten 20-21- 129-8-9-10-183-12-14-13-19-18-130-16-20. Deze wandeling maakt deel uit van het wandelnetwerk De Merode.

Ook om en rond Tongerlo zijn ze niet meer weg te denken : de rechthoekige groen-witte borden met nummers van het fietsknooppuntennetwerk van de provincie Antwerpen. Een netwerk van rustige fietswegen vormt de basis van dit concept waarbij men zelf een onbeperkt aantal fietstochten kan uitstippelen. Eindeloos combineren : dat is de grote troef van het fietsknooppuntennetwerk. Wie een kant en klare route op basis van het fietsknooppuntennetwerk verkiest, kan kiezen voor de Meroderoute of de fietslus ‘Ontdek de vallei van de Grote Nete.”

Op de Fiets met Helden en Heiligen
Fietslus op knooppunten rond Westerlo, Herselt, Laakdal, Meerhout en Geel van 52,7 km met een verkorting van 18,6 km

De fietslus ‘Op de fiets met helden en heiligen’ loodst je via het knooppuntennetwerk langs bijzonder religieus erfgoed in de Antwerpse Kempen. De imposante norbertijnenabdij met een bewogen geschiedenis zoals die van Tongerlo. Maar ook talloze kapelletjes, al eeuwenlang het decor voor een levendige volksdevotie.
Zeven heiligen en volkse figuren vertellen onderweg hun kleurrijke verhaal en nodigen de fietser uit om letterlijk en figuurlijk even stil te staan. Het fraaie groen en het kasteel van de Merode vormen andere blikvangers op het traject. Stuk voor stuk prima ingrediënten voor een fietstocht met ruimte voor onthaasting en rust.
Naast de brochure werd in samenwerking met AbelLife een digitale fietsbeleving van de route gemaakt. Deze digitale route kan met een smartphone gedownload worden na installatie van de applicatie “AbelLife”, (een digitaal platform voor fiets- en wandelroutes in België en Nederland). Zo wordt de fietser via zijn smartphone genavigeerd langs de route en krijgt bij de belangrijkste bezienswaardigheden toegang tot meer informatie en audio over een kapelletje of monument. Meer details kan u terugvinden op www.antwerpsekempen.be

Keizer Karelroute
Een traject van 53 kilometer lang en doorheen Olen, Geel, Herentals en Westerlo.
Het voormalig militair domein Teunenberg vormt een mooi onderdeel van de route. De Buulmolen en de Kapel van Meren zijn twee andere charmante hoekjes in Olen. Blikvangers zijn voorts de abdij van Tongerlo, de jachthaven van Herentals en de Baileybrug in de Mosselgoren.’
De gratis folder is te krijgen bij de meeste toeristische informatiepunten.
Toerisme Olen creëerde een online striproute met tekeningen van de tien blikvangers op het traject. Kinderen die een origineel album maken, ontvangen een exemplaar van de Suske & Wiske strip ‘De Pottenproever’. Dit album speelt zich af in Olen. Op die manier wordt de Keizer Karelroute een fijn uitje voor de hele familie.’

* Van alle bovenvermelde routes kan u een degelijke en uitgebreide beschrijving verkrijgen bij Toerisme Westerlo (contactgegevens: zie boven).

wandelknoopunt