);

Permanente tentoonstelling

Vele gebouwen die u op uw rondwandeling in de abdij hebt kunnen bewonderen behoren tot de leefruimten van de abdijgemeenschap en zijn bijgevolg niet voor het grote publiek toegankelijk. Mede daarom werd in de tiendschuur, midden op het binnenplein van de abdij, een permanente tentoonstelling ingericht. Bezoekers (individueel of in groep) kunnen zich hier een idee vormen van het leven en werken van de abdijgemeenschap en kennis maken met de spiritualiteit van de Orde van Prémontré (Norbertijnen). Woord en beeld tonen hoe de abdij van Tongerlo haar zending in Kerk en wereld in het verleden vervulde en vandaag nog vorm geeft.

Openingstijden: dagelijks vrij toegankelijk van 08.00 tot 17.30 u.

abdij-2015-727b-lr

Herinrichting van de Tiendschuur

In samenwerking met Toerisme Antwerpen wordt een nieuw project uitgewerkt voor de inrichting van de Tiendschuur. De bedoeling is de ruimte uit te bouwen tot een performantere onthaalplek voor bezoekers van de abdij.
We focussen daarbij op drie pijlers:

  • de levenswijze en de spiritualiteit van de norbertijnen
  • de geschiedenis van de abdij
  • het Laatste Avondmaal

Een gespecialiseerd bureau zal ingeschakeld worden voor de technische uitwerking en de visuele vormgeving bij middel van moderne media.

De realisatie van dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van Europa. Vijftien partners uit Vlaanderen en Nederland sloegen de handen in elkaar en dienden samen een Interregdossier in onder de titel “Parels In Helende Landschappen”:

Onze partners:
Voor Vlaanderen: Landschapspark de Merode vzw, Provincie Antwerpen, Toerisme Provincie Antwerpen, Norbertijnen van de abdij van Tongerlo, Kerkfabriek OLV Scherpenheuvel, Stad Scherpenheuvel-Zichem, Gemeente Tessenderlo, Stichting Kempens Landschap, Het Giels Bos, Hogeschool Thomas More.
Voor Nederland: VisitBrabant, Fraters CMM, Zusters Clarissen in Megen, Norbertijnen van de abdij van Berne, Z-enzovoorts Maatschappelijk Vastgoed.